Różne oblicza diety witariańskiej

Współczesność wprowadziła zupełnie nowe trendy w kwestii trybu życia. Coraz popularniejsze staje się bycie fit, w świetnej kondycji fizycznej oraz dbanie o odpowiednie odżywianie się. Osoby, które szukają sposobu na życie dla siebie, mogą wybierać spośród mnogości programów żywieniowych, mniej lub bardziej restrykcyjnych. Za jedną z trudniejszych zarówno w przygotowaniu, jak i utrzymaniu diet uznaje się witarianizm. Co to takiego i w jaki sposób budować jadłospis w oparciu o tę tendencję?

Witarianizm – próba powrotu do czasów prehistorycznych, bez ognia w kuchni

Dieta witariańska u swych podstaw stawia założenie, że w kuchni nie można stosować obróbki termicznej, która wpływa na zmianę właściwości produktów. Dopuszczalne jest wyłącznie lekkie podgrzanie, nie można jednak pozwolić sobie na gotowanie, smażenie, homogenizację i pasteryzację. Dotyczy to wszystkich produktów – warzyw, owoców, a także mięsa.

Raw jedzenie – z czego przygotowywać posiłki?

Najczęstszym wariantem diety witariańskiej (z ang. raw food) jest dieta wykluczająca wszystkie produkty odzwierzęce, a opierająca się na owocach, warzywach, kiełkach, olejach tłoczonych na zimno, miodach, nasionach i orzechach.

Z odrobiną inwencji oraz dbaniem o zróżnicowanie składników posiłki mogą być wartościowe a przy tym naprawdę smaczne.

 

Author: agmark.com.pl